Juridisch

Juridische info voor de militant

Waarop letten bij ontslag in onderlinge toestemming?

Waarop letten bij ontslag in onderlinge toestemming?

Ontslag in onderliggende toestemming is één van de manieren om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. In dit geval is er dus geen sprake van ontslag of opzegging maar een wederzijdse overeenkomst tussen jou en je werkgever. Dat akkoord bevat bv. de datum van beëindiging, de vergoeding die je eventueel ontvangt bij het vertrek en eventuele andere afspraken zoals een concurrentiebeding of geheimhoudingsclausule.

Wat goed in de gaten moet worden gehouden is dat er doorgaans geen recht zal zijn op een werkloosheidsuitkering. Indien je elders aan de slag gaat, zal dit doorgaans geen probleem vormen. Van zodra je 3 maanden gewerkt hebt, heb je sowieso recht op een werkloosheidsuitkering. In het andere geval is er een groter probleem. Om recht te hebben op werkloosheidsuitkeringen, moet je immers onvrijwillig werkloos zijn. Indien je geen wettige reden kan voorleggen, bijvoorbeeld een medische reden, zal je kunnen uitgesloten worden van het recht op werkloosheidsuitkeringen. Dit komt omdat je (ook) zelf ontslag hebt genomen. Wanneer de RVA beslist dat het om een vrijwillige werkloosheid gaat, zal je uitgesloten worden van het recht op werkloosheidsuitkeringen gedurende ten minste 4 weken en ten hoogste 52 weken.

Het is dus belangrijk dat je goed weet wat je tekent en je je niet onder druk laat zetten. De gevolgen reiken soms verder dan je denkt.

Contacteer onze sociale diensten dus in elk geval alvorens je zo’n overeenkomst ondertekent want voorkomen is altijd beter dan genezen!