Juridisch

Juridische info voor de militant

Bedrijfsfeestje? Zo blijf je veilig én zorgeloos genieten

Nu de nieuwjaarsrecepties achter de rug zijn, starten met het lentezonnetje ook de bedrijfsfeesten. Een leuk moment om collega’s in een andere sfeer te ontmoeten, maar let op: een personeelsfeest is geen gewoon feestje met vrienden. Er gelden andere regels – en je gedrag kan gevolgen hebben.

Het blijft een werkcontext

Ook al is de sfeer losser, het blijft een feest georganiseerd door je werkgever. Je blijft dus in een professionele omgeving. Toon respect voor je collega’s én voor leidinggevenden. Vermijd ongepaste opmerkingen of gedrag waar je achteraf spijt van krijgt. Wat je doet of zegt op zo’n moment kan meewegen in hoe men je professioneel inschat – of zelfs aanleiding geven tot sancties als je te ver gaat.

Is het feest tijdens de werkuren?

Dan telt het als arbeidstijd en ben je dus aan het werk, ook al ben je niet op je gewone werkpost. Wordt het feest na de uren georganiseerd én is het niet verplicht, dan geldt het niet als arbeidstijd. Word je toch verplicht aanwezig te zijn buiten de werkuren, dan heb je mogelijk recht op overloon.

Pas op met alcohol, zeker als je nog moet rijden

Alcohol is vaak aanwezig op personeelsfeesten, maar wie over de schreef gaat, riskeert veel. Rijd je met de bedrijfswagen of je eigen auto naar huis? Dan is het belangrijk om je aan de wettelijke limieten te houden. Intoxicatie (te veel gedronken volgens de test) of dronkenschap (je bent duidelijk niet in staat om te rijden) kunnen leiden tot strafrechtelijke gevolgen én problemen met de verzekering.

In veel bedrijven staat bovendien in de carpolicy dat alcoholmisbruik met de bedrijfswagen verboden is. Word je betrapt, dan kan dat leiden tot het zelf betalen van schade of zelfs tot ontslag om dringende reden. De rechter zal dan nagaan of de werkgever voldoende gronden heeft – en die oordeelt in dit soort zaken meestal streng.

Tot slot

Een personeelsfeest is er om plezier te maken – maar met gezond verstand. Respecteer je collega’s, denk na voor je spreekt of drinkt, en zorg dat je veilig thuiskomt. Zo blijft het feest ook nadien een fijne herinnering.

UPDATE - DOSSIER: Het nieuwe re-integratietraject (RIT 2.0) syndicaal bekeken (juli 2023)

Sinds 1 oktober 2022 is het ‘re-integratietraject 2.0’ van toepassing en dat ook op lopende re-integratietrajecten.

Vanaf 1 mei 2023: algemeen recht op fietsvergoeding (cao164)

De fietsvergoeding wordt toegekend aan werknemers die regelmatig het traject tussen hun woonplaats en de plaats van tewerkstelling per fiets afleggen. Met ‘regelmatig’ bedoelt men bijvoorbeeld eenmaal per week, of gedurende de zomermaanden.

Waarop letten bij ontslag in onderlinge toestemming?

Ontslag in onderliggende toestemming is één van de manieren om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. In dit geval is er dus geen sprake van ontslag of opzegging maar een wederzijdse overeenkomst tussen jou en je werkgever. Dat akkoord bevat bv. de datum van beëindiging, de vergoeding die je eventueel ontvangt bij het vertrek en eventuele andere afspraken zoals een concurrentiebeding of geheimhoudingsclausule.

Kies kleur tegen ‘pesten’ op het werk!

De ‘week tegen pesten’ is nog maar net achter de rug. Een statement tegen pesten voornamelijk op school. Maar pesten beperkt zich niet tot de speelplaats of kinderen. Ook volwassenen pesten en dat gebeurt dan vaak op de plaats waar men de meeste uren doorbrengt… de werkvloer. Wat zegt de wet anno 2023 en wat wordt nu juist verstaan onder pesten?

Wijzigingen wetten rond discriminatie op til

Op 16 februari werd een wetsontwerp aangenomen door de Kamer dat heel wat wetten (4 [1]) wijzigt maar allen betrekking hebben op thema’s als discriminatie, racisme en/of psychosociale risico’s.
De wetgever werd verplicht tot deze wijzigingen door recente rechtspraak van het Hof van Cassatie [2] en het Europees Hof van Justitie [3].

Sociale verkiezingen & privacy: tips & tricks

Als militant staat er heel wat op stapel naar aanloop van de Sociale Verkiezingen. Naast het informeren, overtuigen en werven van kandidaten en kiezers zijn er nog tal van zaken die je niet mag veronachtzamen. De regels rond privacy maken daar deel van uit. Je zal immers vroeg of laat persoonlijke gegevens van je collega’s verwerken en sinds GDPR moet je hierover bijzonder waakzaam zijn.

Sociale verkiezingen 2024: De ontslagbescherming personeelsafgevaardigden & kandidaten

De Sociale Verkiezingen 2024 zijn in aantocht. In 2020 waren maar liefst 68.428 kandidaten bereid om hun nek uit te steken voor hun kameraden en, verkozen of niet, zij hebben recht op bescherming voor hun engagement. We proberen de situatie voor jullie helder te krijgen.

Nieuwe regels rond arbeidsongeschiktheid

De wet omtrent diverse bepalingen inzake arbeidsongeschiktheid is goedgekeurd en treedt in werking op maandag 28 november 2022.