Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Cumulatie van ontslagvergoedingen: een baanbrekende uitspraak

Op 14 oktober 2024 heeft de arbeidsrechtbank van Luik (Hoei) een opvallende beslissing genomen: een ontslagen werkneemster ontvangt zowel een ontslagvergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag als een forfaitaire vergoeding wegens discriminatie. Dit is bijzonder, aangezien cao 109 expliciet stelt dat een cumulatie van deze vergoedingen niet is toegestaan.

Feestdagen en jobstudenten: hoe zit dat?

Met de kerstvakantie voor de deur schakelen veel bedrijven jobstudenten in. Maar hebben zij recht op loon voor kerstdag en nieuwjaarsdag?

Verhoging wettelijke pensioenleeftijd vanaf 2025: alle feiten op een rij

Vanaf 2025 verhoogt de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar naar 66 jaar en vanaf 2030 naar 67 jaar. Het ABVV heeft zich altijd verzet tegen deze verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd. Onder meer omdat de levensverwachting in goede gezondheid in België gemiddeld slechts 64 jaar bedraagt. Wij blijven dus ijveren voor een terugkeer naar een pensioenleeftijd van 65 jaar en voor een volledig pensioen na 40 jaar loopbaan (en vroeger voor zware beroepen).

wachtzaal ziekenhuis

Je hospitalisatieverzekering na het einde van de tewerkstelling

Wanneer je op pensioen gaat of je verlaat de onderneming waar je een hospitalisatieverzekering genoot, kun je deze polis zelf voortzetten. Dit is een wettelijk afdwingbaar recht.

De enige voorwaarde is dat je minstens twee jaar aangesloten was. De voortzetting van de polis moet onder dezelfde voorwaarden gebeuren, maar niet met betaling van dezelfde premie!

Hoeveel bedraagt de premie?

De verzekeraar mag de premie aanpassen aan de leeftijd die men heeft wanneer men de polis privé wil voortzetten. En dat kan een behoorlijk hoge kost met zich brengen.

Deze premie-aanpassing kan ‘beperkt’ worden door collectieve onderhandelingen tussen de werkgever en de verzekeraar. De verzekeringsmarkt biedt ook een zogenaamde wachtpolis aan. De premie wordt dan berekend op basis van de leeftijd waarop de wachtpolis werd opgestart. Dit kan bijvoorbeeld bij het aansluiten bij de hospitalisatieverzekering. Een dergelijke wachtpolis kan collectief (de werkgever) of individueel (de werknemer) worden afgesloten. Een simulatie om de kosten te berekenen van de wachtpolis kan ook steeds worden aangevraagd aan de verzekeraar. Vaak betaalt deze kost zich terug binnen de 2 tot 5 jaar na voortzetting.

Herinvoeren van grenscontroles: symboolpolitiek & profileringsdrang

Frankrijk en Duitsland hebben opnieuw grenscontroles ingevoerd, zogenaamd in de strijd tegen illegale migratie en terrorisme. Normaal gesproken zijn er geen grenscontroles tussen Schengenlanden, maar EU-lidstaten mogen tijdelijk controles invoeren wanneer dit noodzakelijk is binnen een specifieke periode.

Sociaal overleg: wat betekent 'de nodige tijd'?

Werknemersvertegenwoordigers in de ondernemingsraad of het CPBW hebben recht om de nodige tijd te besteden om hun rol op te nemen d.m.v. maandelijkse vergaderingen en voorvergaderingen. Vertegenwoordigers in het CPBW kunnen daarenboven nog optreden als er een ongeval dreigt of bij een arbeidsinspectie of in het kader van een rondgang mbt het welzijn op het werk.

Maar wat betekent nu 'de nodige tijd'?

Kun je als flexi na je pensioen bij je werkgever blijven werken?

Als je als flexi wil werken, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

Kan je werkgever weigeren een re-integratieplan op te maken?

Stel dat je arbeidsongeschikt bent en het werk wil hervatten maar de arbeidsarts schrijft bepaalde aanpassingen voor. Je werkgever wil daar niet in meegaan en stelt geen re-integratieplan op of een gemotiveerd verslag. Kan dat zomaar?

Doorstart+ helpt werknemers opnieuw vooruitkijken

Doorstart+ is een gezamenlijk initiatief van de vakbonden en VDAB, gericht op het ondersteunen van werknemers in een van de moeilijkste momenten in hun loopbaan. Dankzij de vertrouwensband die vakbonden hebben met werknemers, kunnen ze hun noden en vragen goed aanvoelen. De VDAB brengt hierbij zijn expertise op het vlak van werkzoekenden en biedt handvaten en tools aan die helpen bij het zoeken naar opleiding of werk.

Scandinavische vakbonden eisen respect van Tesla

In de Scandinavische landen (Zweden, Denemarken, Finland en Noorwegen) zijn de vakbonden verwikkeld in een strijd met Tesla. De inzet van die strijd is niet min: het gaat over respect voor werknemers en voor het sociaal overleg. Elon Musk – eigenaar van Tesla en tevens de rijkste persoon ter wereld – heeft het niet voor vakbonden. Hij weigert consequent om syndicale vertegenwoordiging toe te laten in Tesla-bedrijven en om collectieve arbeidsovereenkomsten te sluiten.