Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

12/12: Europese vakbonden protesteren tegen EU-bezuinigingen

12/12: Europese vakbonden protesteren tegen EU-bezuinigingen

Op 12 december staat Brussel in het teken van een grootschalige vakbondsbetoging, geïnitieerd door de Europese vakbondsfederatie ETUC en gesteund door de drie vooraanstaande Belgische vakbonden. De centrale boodschap van de demonstratie is gericht tegen de aangescherpte bezuinigingsmaatregelen in Europa.

De vakbonden benadrukken de noodzaak van publieke investeringen in essentiële sectoren zoals onderwijs, gezondheidszorg, eerlijke lonen en een duurzame toekomst. Volgens Thierry Bodson, voorzitter van ABVV, bestaat de vrees dat voorgestelde bezuinigingen de investeringen in openbare en sociale diensten zouden verminderen.

Een opvallende eis van de vakbonden is de oprichting van een Europees solidariteitsmechanisme, vergelijkbaar met degene die werden ingesteld na de coronapandemie. Dit mechanisme zou moeten dienen als een buffer tegen economische schokken en de impact ervan helpen opvangen.

Bodson benadrukt dat de betoging niet alleen op Belgische steun kan rekenen; delegaties uit verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Nederland en Oostenrijk, zullen deelnemen aan het protest. De Europese vakbonden laten zo hun stem horen en pleiten voor een sociaal rechtvaardiger en solidair Europa.

 

LEES MEER: klik hier

 

 Bron: abvv.be, hln.be