Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Wat als je het bezoek van de controlearts hebt gemist?

Wat als je het bezoek van de controlearts hebt gemist?

Je bent ziek, je hebt je ziektebriefje opgestuurd aan je werkgever. je blijft thuis maar mist toch een bezoekje van de controlearts?
Is dat een reden voor je werkgever om loon in te houden?

Neen, volgens de Arbeidsrechtbank van Antwerpen.  Deze zaak ging over een dame die een ziektebriefje had opgestuurd aan haar werkgever. Het ziektebriefje vermeldde dat zij haar woning mocht verlaten. Daarnaast was er binnen het bedrijf een arbeidsreglement dat stelde dat vanaf de tweede ziektedag gedurende de eerste veertien dagen van ziekte de werkneemster tussen bepaalde uren thuis zich beschikbaar moest houden voor medische controle. Zo een bepaling wordt ook wel een medische enkelband genoemd. De controlearts bood zich bij de werkneemster aan binnen deze uren maar de deur werd niet opengedaan waardoor de controle niet kon plaatsvinden. De controlearts liet een bericht achter in de brievenbus.

Van zodra de werkneemster het bericht heeft gevonden, heeft zij direct contact opgenomen met de controlearts en met de werkgever met de melding dat zij zich in de tuin bevond en de deurbel niet had gehoord. Zij verklaarde zich bereid een nieuwe controle te ondergaan. De werkgever had hier echter geen oren naar en meende de werkneemster het gewaarborgd loon voor de ganse ziekteperiode te moeten ontzeggen. De werkneemster was niet akkoord. En terecht want de Arbeidsrechtbank oordeelde dat zij toch recht had op het gewaarborgd loon voor de ganse ziekteperiode omdat zij zich niet had 'onttrokken' aan de controle. De werkneemster had de controle wel gemist maar dat is niet hetzelfde als zich wetens en willens onttrekken aan de controle.

De Arbeidsrechtbank leidde dit gebrek aan een soort van opzet af uit het feit dat het om een éénmalig feit ging en zij daarna onmiddellijk, spontaan en herhaald heeft verzocht om een nieuwe controle. Met andere woorden stond de goede trouw van de werkneemster volgens de Arbeidsrechtbank vast en was het niet betalen van het gewaarborgd loon disproportioneel. Hiermee bevestigt de Arbeidsrechtbank Antwerpen haar eerder ingenomen standpunt.