Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Regels arbeidsmigratie veranderen vanaf 1 mei !

Vanaf 1 mei wijzigen de regels over arbeidskaarten en de single permit in het Vlaams Gewest. Het Vlaams Gewest wil hiermee tegemoet komen aan de vraag naar arbeidskrachten in knelpuntberoepen maar wil ook fraude en misbruiken bestrijden door bepaalde regels te verstrengen. Waarover gaat het nu concreet?

Strengere regels voor AI in Europa!

Op 13 maart 2024 heeft het Europees Parlement de verordening rond artificiële intelligentie goedgekeurd. De eerste wet ter wereld over dit onderwerp! De wet moet nog wel worden aangenomen door de Europese Raad en gepubliceerd worden maar dit zijn slechts formaliteiten.

Verbeterde bescherming voor werknemers tijdens fertiliteitsbehandelingen

Op 28 april treedt een nieuwe wet in voege die bijkomende bescherming biedt aan werknemers die een vruchtbaarheidsbehandeling of een programma van medische begeleide voortplanting volgen. Dergelijke behandelingen zijn niet alleen emotioneel en fysiek belastend, ze zorgen er tevens voor dat de werknemer vaker dan gemiddeld afwezig is op het werk.

Alles wat je moet weten over de loonbonus (cao 90)

De loonbonus (officiële naam: niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen) is een financiële bonus die werkgevers kunnen toekennen aan hun werknemers.

Omschakeling naar zomertijd!

In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart  2024 is het weer zover en schakelen we over op het zomeruur. Een uurtje minder slapen!

Finland staakt en betoogt: aanvallen van extreemrechts tegen vakbonden zijn onaanvaardbaar!

In Finland wordt op dit moment massaal gestaakt en betoogd tegen de asociale, neoliberale arbeidsmarktmaatregelen van de (extreem-)rechtse Finse regering. Werknemers in alle sectoren – onder meer zorg, openbaar vervoer, industrie, transport – hebben het werk neergelegd.

21% btw onrechtvaardig? En de loonkloof v/m dan?

Equal Pay Day viel dit jaar op 17 maart, waardoor vrouwen bijna 2,5 maanden extra moeten werken om hetzelfde jaarloon te bereiken als mannen. ZIJkant, een Vlaamse progressieve vrouwenbeweging, greep deze gelegenheid aan om aandacht te vestigen op de nieuwe Europese richtlijn over loontransparantie.

Voor een sterker, socialer en duurzamer Europa

Op 11 maart organiseerden ABVV-Metaal en BTB een Nationaal Comité. Centraal thema: de Europese verkiezingen van 9 juni 2024. Het resultaat van deze verkiezingen zal bepalen hoe het Europees parlement er de komende vijf jaar zal uitzien.

Werknemers sneller aansprakelijk ?

De hervorming van het burgerlijk wetboek is in volle gang. Door deze hervorming zouden werknemers door medecontracten van hun werkgever voor de rechtbank kunnen worden gedaagd en aansprakelijk worden gesteld voor fouten.

Het belang van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)

In België is het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) een cruciale factor voor de veiligheid en gezondheid van werknemers in verschillende sectoren. PBM’s omvatten een breed scala aan uitrusting, zoals helmen, veiligheidsschoenen, handschoenen, brillen en gehoorbescherming, die zijn ontworpen om werknemers te beschermen tegen verschillende risico's op de werkplek.