Maaltijdcheques: alles wat je moet weten!

Maaltijdcheques: alles wat je moet weten!

Maaltijdcheques zijn het populairste en meest verspreide extralegaal voordeel in België. Meer dan 2 miljoen werknemers in ons land hebben er recht op. Voor werkgevers zijn maaltijdcheques een interessante vorm van verloning, omdat er geen belastingen en RSZ-bijdragen op verschuldigd zijn. Ook voor de werknemer is de cheque vrijgesteld van RSZ-bijdragen en inkomstenbelastingen. De keerzijde van de medaille is dat werknemers geen maaltijdcheque krijgen wanneer ze bijv. ziek of tijdelijk werkloos zijn. Omdat er geen bijdragen op betaald worden, loopt onze sociale zekerheid ook een pak inkomsten mis.

 

Hieronder leggen we alles uit wat je over maaltijdcheques moet weten.

Wat is een maaltijdcheque?

Maaltijdcheques zijn een extralegaal deel van de verloning. Je kunt ze zien als een tussenkomst in de lunchkosten van werknemers. Oorspronkelijk waren ze bedoeld voor mensen die werken in bedrijven zonder bedrijfsrestaurant of –kantine. Ondertussen zijn ze voor een grote groep werknemers uitgegroeid tot een vast onderdeel van hun loonpakket.

Maaltijdcheques zijn vrijgesteld van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen, zowel voor werknemer als werkgever. Ze worden uitgeven in elektronische vorm (de papieren maaltijdcheque werd in 2016 afgeschaft) door een beperkt aantal private spelers, zoals Edenred, Monizze en Sodexo. Als jij maaltijdcheques ontvangt, dan bestelt jouw werkgever ze bij een van deze ondernemingen.

Zoals iedereen weet, dienen maaltijdcheques om een maaltijd te betalen of om verbruiksklare voeding aan te kopen. Handelaars zijn evenwel niet verplicht om maaltijdcheques als betaalmiddel te aanvaarden, maar in de meeste winkels geraak je ze wel kwijt.

Heb je recht op maaltijdcheques?

Een grote groep werknemers krijgt maaltijdcheques, maar niet iedereen. Als werknemer heb je er recht op in volgende gevallen:

  • Een sectorale cao voorziet maaltijdcheques voor alle werknemers in een bepaalde sector (paritair comité).
  • Een bedrijfs-cao voorziet maaltijdcheques voor de werknemers in een onderneming.
  • Een individuele overeenkomst voorziet in maaltijdcheques voor werknemers (enkel in bedrijven zonder syndicale afvaardiging of voor specifieke personeelscategorieën zoals kaderleden).

Wat is het bedrag van de maaltijdcheque?

Het exacte bedrag van de maaltijdcheque vind je terug in de sectorale of bedrijfs-cao of in je individuele arbeidsovereenkomst. De maximale waarde van een maaltijdcheque is 8 euro. Belangrijk om te weten is dat zowel werknemer als werkgever meebetalen. De werknemer draagt minimaal 1,09 euro per cheque bij en de werkgever maximaal 6,91 euro.

Hoeveel maaltijdcheques krijg ik per maand?

De algemene regel is dat het aantal toegekende maaltijdcheques gelijk moet zijn aan het aantal dagen waarop je effectief arbeidsprestaties hebt geleverd. Voor feestdagen, inhaalrustdagen, vakantiedagen, ziektedagen of dagen tijdelijke werkloosheid heb je dus geen recht op maaltijdcheques.

Goed om te weten: wanneer je deelneemt aan syndicale vergaderingen (OR, CBPW, SA) of aan syndicale vorming, krijg je wel maaltijdcheques. Ook opleidingsdagen gevolgd in het kader van het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) worden als effectief gepresteerde dagen beschouwd.

Mensen die deeltijds werken, hebben per effectief gepresteerde dag ook recht op dezelfde maaltijdcheque als een voltijdse werknemer, maar er zijn ondernemingen die gebruik maken van een alternatieve berekeningswijze op basis van het aantal gewerkte uren (het bedrijf moet daarvoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen).

Meer details nodig? Check dit!