Zorgverlof of familiaal verlof? Wat eerst te nemen?

Zorgverlof of familiaal verlof? Wat eerst te nemen?

Stel je kind wordt plots ziek en jij moet thuis blijven. Voor 10 november 2022 moest je terugvallen op het zogenaamde familiaal verlof. Sinds 10 november 2022 heb je ook recht op 5 dagen zorgverlof per jaar.

Familiaal verlof geeft je het recht om gedurende 10 dagen per jaar thuis te blijven wegens bepaalde onvoorziene overmachtssituaties. Een ziek kind wordt omschreven als zo een (mogelijk) geval. In principe zijn deze dagen onbetaald. Sectoraal of in je bedrijf kan er wel voorzien zijn in betaling.

Maar is een ziek kind eigenlijk steeds een geval van 'onvoorziene overmacht'?
Het antwoord is daar niet altijd zo duidelijk wat tot discussie kan leiden. Want wat doe je met een geplande opname van een ziek kindje ?

Hier kan het zorgverlof een bijkomende uitweg bieden. Dit zorgverlof geeft je het recht om 5 werkdagen per jaar thuis te blijven. Hierbij hoeft het immers niet te gaan om een onvoorziene situatie van overmacht. De voorwaarden zijn dus niet zo streng, maar er moeten wel ernstige medische redenen voorhanden zijn, het moet gaan om een gezinslid of familielid van de eerste graad, bloed- of aanverwante en de behoefte aan aanzienlijke steun of zorg moet ook aanwezig zijn.

Deze dagen zijn in principe onbetaald, net zoals het familiaal verlof en je dient de werkgever zo snel mogelijk te verwittigen uiterlijk voor de start van je werkdag. Een attest van de behandelend arts moet zo snel mogelijk worden bezorgd. Bij zorgverlof geniet je bovendien een ontslagbescherming vanaf de kennisgeving tot de maand na de opname. Je werkgever mag je dan enkel ontslaan om redenen die losstaan van het zorgverlof en kunnen worden bewezen

 

Let wel op! Zorgverlof en familiaal verlof zijn wel en niet cumuleerbaar.
Neem je zorgverlof op dan zal dit in mindering worden gebracht van je familiaal verlof, maar omgekeerd niet.
Neem je dus eerst je familiaal verlof op om andere redenen dan kan je daarna je zorgverlof nog opnemen.