Juridisch

Juridische info voor de militant

Kies kleur tegen ‘pesten’ op het werk!

Kies kleur tegen ‘pesten’ op het werk!

De ‘week tegen pesten’ is nog maar net achter de rug. Een statement tegen pesten voornamelijk op school. Maar pesten beperkt zich niet tot de speelplaats of kinderen. Ook volwassenen pesten en dat gebeurt dan vaak op de plaats waar men de meeste uren doorbrengt… de werkvloer. Wat zegt de wet anno 2023 en wat wordt nu juist verstaan onder pesten?


Het aantal meldingen van pesten op het werk neemt jaar na jaar toe. En het gaat dan niet steeds over de grote duidelijke pesterijen, maar evenzeer over veel subtielere vormen van pesten zoals bewust uitgesloten worden of mails die systematisch onbeantwoord blijven. De gevolgen van pesten op het werk zijn niet min. Niet alleen voor het slachtoffer dat vaak een levenslange lijdensweg kent, maar ook voor de organisatie die te kampen krijgt met ziekteverzuim, personeelsverloop …

Een recent uitgebracht boek van Rita Gielen en Lode Godderis legt de vinger nogmaals op de wonde en tracht ankers aan te reiken voor een terdege preventiebeleid. Maar wat hebben we al als anker?

Meer bepaald: Wat zegt de wet anno 2023 en wat wordt nu juist verstaan onder pesten? Lees hier het dossier.