Juridisch

Juridische info voor de militant

Sociale verkiezingen 2024: De ontslagbescherming personeelsafgevaardigden & kandidaten

Sociale verkiezingen 2024: De ontslagbescherming personeelsafgevaardigden & kandidaten

De Sociale Verkiezingen 2024 zijn in aantocht. In 2020 waren maar liefst 68.428 kandidaten bereid om hun nek uit te steken voor hun kameraden en, verkozen of niet, zij hebben recht op bescherming voor hun engagement. We proberen de situatie voor jullie helder te krijgen.

De Sociale Verkiezingen zijn in aantocht. In 2020 werden 7136 procedures opgestart voor de oprichting van een Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) en 3970 voor de oprichting van een Ondernemingsraad (OR). Bij elke verkiezing wordt zo’n 20% van de procedures (voor het CPBW zelfs 24,51%!) stopgezet bij gebrek aan kandidatenlijsten. De participatiegraad van werknemers daalde met 3% tussen 2016 en 2020 wat vooral bij jongeren merkbaar was. Nochtans merken we een stijging van meer dan 8% bij de kaderleden (voor de OR). Alles samen waren maar liefst 68.428 kandidaten bereid om hun nek uit te steken voor hun kameraden en, verkozen of niet, zij hebben recht op bescherming voor hun engagement.

De wet van 19 maart 1991 ‘houdende bijzondere ontslagregeling voor de personeelsafgevaardigden in de ondernemingsraad (OR) en in de comités voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de werkplaatsen alsmede voor de kandidaat-personeelsafgevaardigden’ die deze bescherming regelt, blaast binnenkort 32 kaarsjes uit. Tijd dus voor een algemene inspectie want de recente aanvallen op de vakbond en met name haar vertegenwoordigers, die in de media kwamen, wijzen immers op een mogelijks gevaar voor metaalmoeheid. We herhalen kort even de regels en sluiten af met het voornaamste pijnpunt en voorstel van oplossing.

Download volledige artikel