Juridisch

Juridische info voor de militant

Vanaf 1 mei 2023: algemeen recht op fietsvergoeding (cao164)

Vanaf 1 mei 2023: algemeen recht op fietsvergoeding (cao164)

De fietsvergoeding wordt toegekend aan werknemers die regelmatig het traject tussen hun woonplaats en de plaats van tewerkstelling per fiets afleggen. Met ‘regelmatig’ bedoelt men bijvoorbeeld eenmaal per week, of gedurende de zomermaanden.

Indien de werknemer gebruik maakt van verschillende vervoersmiddelen om zijn traject van en naar het werk af te leggen, heeft hij de mogelijkheid om voor elk daarvan een vergoeding te verkrijgen van zijn werkgever. De verschillende vergoedingen moeten dan wel betrekking hebben op:

  • verschillende gedeelten van het woon-werktraject (zo kan bv. het eerste gedeelte met de trein worden afgelegd en het volgende gedeelte met de fiets),
  • hetzelfde traject dat in verschillende perioden van het jaar wordt afgelegd (bv. in de zomer met de fiets en in de winter met de trein).

Wanneer eenzelfde afstand op hetzelfde moment wordt afgelegd, kan de werknemer slechts één vergoeding krijgen. Een werknemer die bijvoorbeeld een voltijds jaarabonnement heeft van de trein, kan geen vergoedingen meer ontvangen indien hij af en toe toch ook met de fiets naar het werk zou komen.


Lees hier alles over cao164