Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Arbeidsongeval tijdens de pauze? Wat nu….

Arbeidsongeval tijdens de pauze? Wat nu….

Een arbeidsongeval moet je als werknemer overkomen tijdens en door het feit van de uitvoering van je arbeidsovereenkomst. En wat als die timing niet helemaal glashelder is? Dat kan soms discussies opleveren.
Wanneer je tijdens je middagpauze boodschappen doet en er gebeurt een ongeval, is dit dan nog een arbeidsongeval? En ben je dan verzekerd?

Het antwoord op deze vraag is een beetje genuanceerder dan je op het eerste zicht zou denken. Want vaak zal de arbeidsongevallenverzekeraar weigeren om tussen te komen. En dit heeft financiële gevolgen. Bij een arbeidsongeval heb je immers recht op 90 % van je loon, terwijl je slechts recht hebt op 60 % wanneer het een ‘gewoon’ ongeval is. Ook voor de medische kosten geldt een volledige terugbetaling bij een arbeidsongeval. Stel dat je restletsels zou overhouden aan het ongeval, dan zal je hiervoor in het kader van het arbeidsongeval een blijvende tussenkomst genieten.

Wanneer zal de arbeidsongevallenverzekeraar dan toch moeten tussenkomen?
Alles hangt ervan af wat je tijdens je pauze doet. Het ongeval moet dus niet perse gebeuren op de werkplaats of zelfs tijdens de werkuren. Er moet echter wel een duidelijke link zijn met het werk. Als je je pauze dus gebruikt om boodschappen te doen, dan valt de gezagsverhouding van de werkgever weg en zal een ongeval dus geen arbeidsongeval zijn. Ga je enkel een broodje halen om dan terug naar het werk te gaan, dan zal het wel als een arbeidsongeval gekwalificeerd worden. Breng je een broodje mee en ga je ondertussen ook nog even langs de winkel, dan zal er gekeken worden naar waar het meest de nadruk op ligt: de boodschappen of het halen van je lunch? Heb je toestemming van je werkgever om het werk te verlaten voor een specifieke boodschap, dan liggen de zaken weer wat anders en zal opnieuw een arbeidsongeval aan de orde zijn. Vergeet wel niet dat het aan jou als werknemer is om dit aan te tonen als de verzekering je arbeidsongeval zou weigeren!