Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

De anti-discriminatiewetgeving uitgebreid!

De anti-discriminatiewetgeving uitgebreid!

De anti-discriminatiewetgeving biedt bescherming aan personen die gediscrimineerd worden op grond van een beschermd criterium. Het gaat bijvoorbeeld om: geslacht, gezondheidstoestand en nationaliteit. Om deze wetgeving aan de huidige tijdsgeest en rechtspraak aan te passen, werd de terminologie gemoderniseerd, werden bijkomende vormen van discriminatie bepaald en werden de sancties verruimd.

Zo worden door de aanpassingen nu ook meervoudige discriminatie (discriminatie om meerdere redenen), discriminatie door associatie (je wordt gediscrimineerd omdat je nauwe banden hebt met iemand die bijv. een andere nationaliteit heeft) en discriminatie op grond van een vermeend kenmerk (je wordt gediscrimineerd, omdat je bepaalde kenmerken hebt die bijv. doen vermoeden dat je een andere nationaliteit hebt) strafbaar.

Tot slot heeft de wetgever ook gesleuteld aan de sancties. De rechter zal nu niet enkel kunnen bevelen dat een bepaald gedrag moet gestopt (gestaakt) worden, maar kan de rechter ook corrigerende maatregelen opleggen (bijv. eisen dat een werkgever zijn beleid aanpast). Verder worden ook de bedragen van de forfaitaire vergoeding aanzienlijk verhoogd en jaarlijks geïndexeerd wanneer er sprake is van discriminatie (behoudens op de werkvloer waar de oude regeling van toepassing blijft) en wordt uitdrukkelijk voorzien in de mogelijkheid om schadevergoedingen te cumuleren.

Deze nieuwe bepalingen treden in werking op 30 juli 2023.