Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

De RVA gaat digitaal: online tijdelijke werkloosheid, tijdskrediet en thematisch verlof regelen

De RVA gaat digitaal: online tijdelijke werkloosheid, tijdskrediet en thematisch verlof regelen

Werknemers die tijdelijk werkloos zijn kunnen sinds 1 september 2023 een elektronische controlekaart (eC3.2) invullen. Daarnaast kunnen werknemers sinds kort ook hun werkgever online op de hoogte brengen wanneer ze tijdskrediet of thematisch verlof willen nemen.

Tijdelijk werkloos? Maak gebruik van de elektronische controlekaart

Vanaf 1 september 2023 kan iedereen in tijdelijke werkloosheid gebruik maken van de elektronische controlekaart eC3.2. Let op: jouw werkgever moet hier wel mee instemmen!

Wanneer werknemers om bepaalde redenen (overmacht, slecht weer, economische redenen) tijdelijk niet kunnen werken, kunnen ze in tijdelijke werkloosheid worden geplaatst. Voor die periode geniet je als werknemer van een uitkering (65 % van je begrensd brutoloon). Hiervoor moet je op het einde van de maand een controlekaart indienen bij het ABVV. Zo weten wij voor welke dagen je recht hebt op een uitkering.

Vanaf nu kun je die controlekaart dus ook elektronisch invullen. Hoe werkt het?

  • Download de app ‘eC32’ via je smartphone of surf naar de website van de sociale zekerheid.
  • Login via itsme (of de eID)
  • Vanaf de eerste effectieve tijdelijke werkloosheidsdag duid je de dagen aan waarop je gewerkt hebt voor je werkgever en ook de andere niet-vergoedbare dagen (ziekte, verlof, …) aan op je controlekaart.
  • Op het einde van de maand dien je de kaart elektronisch in bij het ABVV.

In deze korte video wordt alles stap voor stap overlopen.

Tijdkrediet of thematisch verlof aanvragen? Breng je werkgever online op de hoogte

Als je tijdskrediet of thematisch verlof wil opnemen (bijv. om voor een kind te zorgen of een opleiding te volgen), dan moet je jouw werkgever daarvan op voorhand op de hoogte brengen. Op die manier kan de werkgever jouw toekomstige afwezigheid inplannen.

Tot voor kort moest die verwittiging schriftelijk gebeuren, via een aangetekend schrijven of een gewone brief. Vandaag kan je jouw werkgever echter rechtstreeks verwittigen via de online toepassing voor het indienen van een aanvraag bij de RVA.

Hoe werkt het?

  • Via de online toepassing ‘dossier loopbaanonderbreking en tijdskrediet’ kun je een aanvraag indienen en je dossier opvolgen.
  • Eerst vult de werkgever zijn deel van de aanvraag online in, daarna ben jij aan beurt. Surf naar de onlinedienst, identificeer je met je eID of itsme en vul de gevraagde gegevens in. Zodra je aanvraag is aangevuld, worden de gegevens naar de RVA verstuurd.
  • Via Break@Work kun je nagaan welke je rechten je nog hebt op tijdskrediet en thematisch verlof.
  • Wil je de verplichte kennisgeving aan de werkgever ook online doen? Dan moet je werkgever die optie aanvinken in de onlinetoepassing. Van zodra jij dan de kennisgeving indient, krijgt je werkgever daarvan een melding.

In deze korte video wordt alles stap voor stap overlopen.