Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Een betere vakantieregeling vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 wordt de vakantieregeling verbeterd! 
Indien je in de onmogelijkheid verkeert om jouw vakantiedagen op te nemen omwille van bepaalde arbeidsonderbrekingen (bijvoorbeeld ziekte) krijg je vanaf volgend jaar de mogelijkheid om deze vakantiedagen (die je dus dit jaar opgebouwd hebt), over te dragen en op een later tijdstip op te nemen. Ook indien je ziek wordt tijdens je vakantie, kan je die dagen later opnemen als je een attest binnen brengt.

Wanneer heb je er recht op?

  1. Je kan vanaf 2024 je vakantiedagen overzetten indien je ze niet kon opnemen door volgende redenen:
  • (Arbeids)ongevallen of (beroeps)ziektes
  • Moederschapsrust en het geboorteverlof
  • Profylactisch verlof (arbeidsverwijdering en borstvoedingsverlof)
  • Adoptieverlof, pleegzorgverlof en pleegouderverlof
  1. Word je ziek tijdens je vakantie of in één van de bovenstaande gevallen kan je vanaf volgend jaar die dagen later recupereren.

Je moet wel op het volgende letten:

  1. Breng je werkgever onmiddellijk op de hoogte van jouw verblijfsadres (bv als je in het buitenland bent);
  2. Leg een doktersattest voor aan je werkgever (zelfs als dat niet nodig is bij collectieve arbeidsovereenkomst of op basis van het arbeidsreglement). Lukt dat niet op het moment zelf (door overmacht), dan moet dat binnen een redelijke termijn bezorgd worden;
  3. Informeer je werkgever dat je je dagen wilt recupereren.
  4. Het arbeidsreglement zal moeten worden aangepast (zonder hiervoor de normale procedure te moeten volgen) om te bepalen hoe dat concreet wordt geregeld op bedrijfsvlak dus dat bekijk je ook best eens

Europees geldt dat je recht hebt op 4 weken verlof indien je een volledig jaar gewerkt hebt. De Belgische wetgeving moest hiertoe worden aangepast zodat je die dagen niet langer kwijt bent.

Concreet zal je dus recht hebben op gewaarborgd loon en zullen die dagen opnieuw worden toegevoegd aan je saldo (en terug te vinden zijn op je vakantie-attest) zodat zij tot 24 maanden later kunnen worden opgenomen.