Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Een nieuw Borealis? Nu ook Proximus betrapt op sociale dumping.

Een nieuw Borealis? Nu ook Proximus betrapt op sociale dumping.

 De inval van de sociale inspectie op de werven bij Proximus deed bij velen de wenkbrauwen fronsen maar niet bij ons.
Dat is waarom wij vragende partij zijn om het aantal sociale inspecteurs te verhogen en meer te controleren. De transportsector kampt al jaren met het probleem van sociale dumping. BTB heeft al een hele reeks zwartboeken gepubliceerd die het probleem in kaart brengen. Maar ook de metaalsector ontsnapt niet meer aan het fenomeen. Eerst het Borealis-schandaal en nu weer bij Proximus. Dit zijn de zaken die komen bovendrijven omdat de Inspectie haar werk doet. Wat als er nog meer inspecteurs op pad kunnen gestuurd worden?

De resem aan inbreuken op de arbeidswetgeving tot illegale tewerkstelling toe en het kluwen aan onderaannemingen die sociale dumping mogelijk maken, klagen wij reeds lang aan en moet kordaat bestreden worden.
Het is onaanvaardbaar dat een bedrijf zich verstopt achter de onderaannemingen die altijd maar goedkoper het werk moeten leveren waardoor misbruik de kop opsteekt. Het feit dat de interne controles door Proximus zelf (tot 90 (?!) per maand) geen problemen aangetoond hebben, bewijst dat 'de kop in het zand steken' aangemoedigd wordt. Het doel heiligt opnieuw alle middelen...
 
Nochtans gaat het over meer dan glasvezelbekabeling want ook bijvoorbeeld de installatie van de slimme meters gaat gebukt onder een enorme tijdsdruk en een gebrek aan vakkundige krachten.
Het 'Ons Toekomstplan in de sector Elektriciens' riep de overheden op om constructief mee te denken en doortastend op te treden tegen wanpraktijken. Het werd in 2015 samen met de sociale partners binnen de schoot van Volta opgesteld en resulteerde in 2016 in samenwerking met overheden tot het 'Plan voor eerlijke concurrentie' dat een plan van aanpak vooropstelt. 
We volgen dit jaarlijks op door middel van concrete aanbevelingen en checklists en sturen bij waar nodig.
 
We zijn dan ook blij dat dit vandaag tot resultaat leidt en gaan verder op het ingeslagen pad. We rekenen ook op het gerecht om een veroordeling zoals in de zaak Jost of een krachtdadig optreden zoals bij Post NL.
De situatie waarin onze mensen moeten werken, is voor ons immers het enige wat telt. Zonder eerlijke arbeidsvoorwaarden voor iedereen gaan onze sectoren immers naar de... haaien!"