De loonkloof tussen mannen en vrouwen, die in de hele EU rond de 13% schommelt, toont aan dat er hardnekkige verschillen bestaan tussen de lidstaten, die vaak verborgen worden gehouden door een gebrek aan transparantie in de beloning. De EU-richtlijn betreffende de toepassing van het beginsel van gelijke beloning uit 2023 (EU2023/970) poogt hieraan een eind te maken.
Transparantie inzake verloning en inclusiviteit staan vanaf nu centraal. Concreet zal dit doorwerken op vlak van aanwerving, verloning, vacatures en functies die moeten losstaan van het geslacht (of andere gevoelige kenmerken) van de werknemer. Bovendien zal je gedetailleerde, schriftelijke informatie kunnen opvragen over jouw individuele en het gemiddelde beloningsniveau, uitgesplitst naar geslacht. Jouw werkgever moet jouw vraag binnen twee maanden beantwoorden. Daarnaast moet jouw werkgever jou jaarlijks informeren over jouw recht op toegang tot deze informatie en hoe het uit te oefenen.
Als jouw werkgever dat niet doet dreigen gerechtelijke procedures waarbij je het recht zal hebben om compensatie of volledige schadeloosstelling te vragen voor deze discriminatie waarbij de bewijslast wordt verschoven naar jouw werkgever. Er is bovendien sprake van ontslagbescherming tenzij om redenen vreemd aan het indienen van het verzoek tot loontransparantie.
De mogelijke boetes zullen in verhouding staan tot de grootte van de onderneming (bruto-jaaromzet of de totale loonkost zodat we zeker mogen zijn dat bedrijven dit ter harte zullen nemen.
Hoewel de richtlijn pas op 7 juni 2026 volledig van kracht wordt, valt de impact niet te onderschatten. Doordat voorzien werd in bindende maatregelen en versterkte handhavingsmechanismen om de beloningstransparantie te verbeteren, zal jouw werkgever het nodige moeten doen om de loonstructuren te herzien. We kijken dus reikhalzend uit naar de omzetting van de richtlijn in nationale wetgeving zodat je als je het gevoel hebt gediscrimineerd te worden binnenkort je rechten zal kunnen uitoefenen.
Aarzel dus niet om bij vragen je delegee of secretaris aan te spreken om je hierbij te begeleiden.