Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Finland staakt en betoogt: aanvallen van extreemrechts tegen vakbonden zijn onaanvaardbaar!

In Finland wordt op dit moment massaal gestaakt en betoogd tegen de asociale, neoliberale arbeidsmarktmaatregelen van de (extreem-)rechtse Finse regering. Werknemers in alle sectoren – onder meer zorg, openbaar vervoer, industrie, transport – hebben het werk neergelegd.

De huidige regering in Finland wordt gedomineerd door de liberaal-conservatieve NCP en de extreemrechtse partij ‘De Finnen’. Ze illustreert wat er gebeurt wanneer rechts en radicaal-rechts het voor het zeggen hebben. Van zodra ze aan de macht zijn, zetten ze de aanval in op de sociale welvaarsstaat. Een greep uit de plannen die ze willen uitvoeren:

  • Decentraliseren van collectieve onderhandelingen over loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Beperken van vrije loononderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden
  • Afbouwen van het recht om te staken en te protesteren
  • Lagere en minder toegankelijke werkloosheidsuitkeringen
  • Invoering van een carensdag (= de eerste dag ziekte onbetaald)
  • Aanmoedigen van precaire, flexibele en tijdelijke tewerkstelling

Finland is vandaag één van de meest rijke en welvarende landen ter wereld. Dat komt door haar model van sociaal overleg tussen vakbonden, werkgevers en overheid. Dat de rechtse Finse regering de fundamenten daarvan aantast, is  onaanvaardbaar. ABVV-Metaal en BTB willen met deze solidariteitsmotie dan ook hun steun betuigen aan de vakbonden en werknemers die vandaag strijden voor het behoud van de Finse sociale welvaarsstaat.

Meer weten? Check dit filmpje van de Europese transportvakbond ETF en het persbericht van industrievakbond industriAll Europe.

Video Finland