Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Meer transparantie over aanvullende pensioenen

Meer transparantie over aanvullende pensioenen

De wet van 26 december 2022 moet ervoor zorgen dat informatie over de aanvullende pensioenen (de zgn. tweede pijler) transparanter, uniformer en digitaler tot bij de gerechtigde geraakt.
De website mypension.be zal hierbij nog een meer belangrijke rol spelen dan momenteel het geval is.

Onderzoek had immers uitgewezen dat de technische informatie die verstrekt wordt door de pensioeninstelling en de werkgever vaak beperkt wordt begrepen en dat ook het aantal momenten waarop informatie wordt verschaft te gering zijn. Vanaf heden zal de pensioenfiche omgedoopt worden tot een pensioenoverzicht.

Dit pensioenoverzicht zal vanaf 1 januari 2024 uniform zijn qua opmaak en qua informatie en verschaft worden aan de hand van een gestandaardiseerd document. Voor bijkomende informatie kan de pensioeninstelling doorverwijzen naar mypension.be.

De informatie zal, indien mogelijk, verschaft worden via de elektronische brievenbus van de sociale zekerheid (e-box). Is dit niet mogelijk dan zal het pensioenoverzicht alsnog schriftelijk worden verzonden. De vroegere dubbele informatieverplichting van enerzijds de werkgever en anderzijds de pensioeninstelling wordt vervangen door één enkele verplichting voor de pensioeninstelling.

Vanaf 1 januari 2025 wordt nog een bijkomend informatiemoment toegevoegd op het moment van aansluiting. De informatie die moet worden verschaft aan nieuwe of potentiële aangeslotenen heeft betrekking op de aard van de pensioentoezegging , de omschrijving van de belofte, wie de bijdragen betaalt, de wijze van beheer van de pensioentoezegging … Dit moet de gerechtigde een duidelijker beeld geven van de toezegging en hem of haar desgevallend in staat stellen om een keuze te maken om al dan niet aan te sluiten (indien er geen sprake is van een automatische aansluiting).