Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Omschakeling naar wintertijd!

Omschakeling naar wintertijd!

In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober 2023 is het weer zover en schakelen we over op het winteruur. Een uurtje langer slapen!
Om 3 uur maken we de omschakeling en wordt de klok teruggedraaid naar 2 uur. 

Maar hoe zit het met de werknemers die in ploegen werken ?

Voor werknemers die in ploegen werken, geldt een specifieke regeling. De werknemers die op dat ogenblik in de nachtploeg werken, presteren bij de omschakeling naar de wintertijd immers een uur meer.

De werknemer die bij de omschakeling naar het zomeruur ook in de nachtploeg werkte, krijgt nu 8 uren betaald hoewel hij 9 uren effectief presteert. Tijdens de omschakeling naar het zomeruur kreeg hij immers voor 8 uren betaald, terwijl hij toen maar 7 uren presteerde. Op deze manier ontvangen deze werknemers in totaal het normale loon voor twee prestaties van 8 uren.

Wanneer het niet dezelfde werknemers zijn die tijdens de twee omschakelingen in de nachtploeg zullen werken, geldt een andere regeling:

  • De werknemers die door de omschakeling naar het winteruur 9 uren werken, ontvangen een loon voor 9 uren prestaties;
  • De werknemers die door de omschakeling naar het zomeruur slechts 7 uren werken, ontvangen toch een loon voor 8 uren prestaties. De werkgever betaalt 1 uur meer dan er effectieve prestaties zijn.