Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Omschakeling naar zomertijd!

Omschakeling naar zomertijd!

In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart  2024 is het weer zover en schakelen we over op het zomeruur. Een uurtje minder slapen!

Om 2 uur maken we de omschakeling en wordt de klok verdergedraaid naar 3 uur.

Maar hoe zit het met de werknemers die in ploegen werken ?

Voor werknemers die in ploegen werken, geldt een specifieke regeling. De werknemers die op dat ogenblik in de nachtploeg werken, presteren een uur minder dan.

De werknemers die bij de omschakeling naar het winteruur ook in de nachtploeg zullen werken, krijgen nu 8 uren betaald hoewel hij of zij 7 uren effectief presteert. Tijdens de omschakeling naar het winteruur zal hij of zij echter eveneens voor 8 uren worden betaald, terwijl er dan 9 uren zullen worden gepresteerd. Op deze manier ontvangen deze werknemers in totaal het normale loon voor twee prestaties van 8 uren.

Wanneer het niet dezelfde werknemers zijn die tijdens de twee omschakelingen in de nachtploeg zullen werken, geldt een andere regeling:

  • de werknemers die door de omschakeling naar het winteruur 9 uren werken, ontvangen een loon voor 9 uren prestaties;
  • de werknemers die door de omschakeling naar het zomeruur slechts 7 uren werken, ontvangen toch een loon voor 8 uren prestaties. De werkgever betaalt 1 uur meer dan er effectieve prestaties zijn.