Vanaf 2040 moet de CO2-uitstoot van vrachtwagens en touringbussen in de Europese Unie 90% lager liggen dan vandaag. Dat maakte de Europese Commissie recent bekend. Deze ambitieuze doelstelling is noodzakelijk om van Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld te maken.
- Door voorop te lopen in de klimaattransitie wil de EU niet alleen haar bijdrage leveren aan de strijd tegen de opwarming van de Aarde, ze wil ook pionieren in de ontwikkeling van duurzame mobiliteit. Klimaat-, gezondheids- en economische doelstellingen gaan dus hand in hand.
Trucks en bussen zijn op dit moment goed voor 25% van de CO2-uitstoot in het Europese wegtransport en voor 6% van de totale Europese uitstoot. Tegen 2050 moeten alle voertuigen in Europa uitstootvrij zijn (nieuwe auto’s en bestelwagens mogen vanaf 2035 geen broeikasgassen meer uitstoten tijdens het rijden). Concreet werd het volgende afgesproken:
- Tegen 2030 moeten vrachtwagens en bussen 45% minder uitstoten t.o.v. 2019.
- Vanaf 2035 moet de uitstoot 65% lager liggen en vanaf 2040 moet de uitstoot met 90% gedaald zijn. Stadsbussen mogen al vanaf 2030 geen CO2 meer uitstoten.
Deze scherpe doelstellingen betekenen concreet dat er massaal zal moeten overgeschakeld worden op voertuigen die rijden op elektriciteit of waterstof. Dat is allerminst een evidente opgave en er zijn talrijke uitdagingen (grondstoffen, laadcapaciteit, batterijen, …). Maar de sector en de technologie ontwikkelen zich razendsnel.
- De elektrische vrachtwagen is aan een steile opmars bezig. Volgens een studie van PWC zal in 2030 zo’n 30 % van alle in Europa gemaakte vrachtwagens een elektrische aandrijving hebben.
- En als we kijken naar ons land, dan zien we dat Volvo Trucks Gent deze zomer al start met de bouw van elektrische vrachtwagens. Busbouwer Van Hool zet dan weer al jaren sterk in op waterstofbussen.
Conclusie? Onze werknemers in de metaalindustrie (Volvo Trucks, Van Hool, VDL Bus en nog vele anderen) moeten de komende jaren de vrachtwagens en bussen bouwen waar onze transporteurs en chauffeurs in de nabije toekomst mee gaan rondrijden. Het zijn onze mensen die de klimaattransitie in de praktijk realiseren! En dat is goed nieuws voor het milieu, de gezondheid en de tewerkstelling!