Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Pensioenhervorming goedgekeurd door de ministerraad: dit moet je weten!

Pensioenhervorming goedgekeurd door de ministerraad: dit moet je weten!

Op vrijdag 8 september heeft de ministerraad de pensioenhervorming in eerste lezing goedgekeurd. Alle maatregelen uit het pensioenakkoord van juli 2023 werden overgenomen.

Goed om weten: de grote lijnen van de pensioenhervorming werden reeds beslist door de regering in de zomer van 2022 (we schreven er dit dossier over). In juli 2023 werd het akkoord licht aangepast, o.m. om meer rekening te houden met de verschillen tussen loopbanen van mannen en vrouwen.

Hieronder de kernpunten van de pensioenhervorming.

Verhoging van het minimumpensioen

Het belangrijkste deel van de pensioenhervorming is de verhoging van het minimumpensioen (= het pensioenbedrag dat een werknemer minstens krijgt, bij een volledige loopbaan van 45 jaar).  

  • Tussen 2021 en 2024 stijgt het minimumpensioen met (naar schatting) € 365 bruto.
  • Deze verhoging wordt gerealiseerd door een stijging van het minimumpensioen met 2,65% in januari 2021, 2022, 2023 en 2024. Daarnaast zijn er ook nog de indexeringen (spilindex) en welvaartsaanpassingen (Welvaartsenveloppe).

Door deze verhogingen zal het minimumpensioen vanaf 1 januari 2024 ongeveer € 1.683  netto per maand bedragen voor alleenstaanden en € 1.949 netto voor samenwonenden (let op: deze bedragen gelden alleen voor werknemers met een volledige loopbaan van 45 jaar. Heb je minder gewerkt, dan wordt deze bedragen pro rata verrekend).  

Voorwaarden om toegang te hebben tot het minimumpensioen

Om toegang te hebben tot het minimumpensioen moet je als werknemer een loopbaan van 30 jaar (inclusief diverse gelijkstellingen zoals ziekte en onvrijwillige werkloosheid) kunnen aantonen. Nieuw is dat daar nu ook een bijkomende voorwaarde van 20 jaar ‘effectieve tewerkstelling’ is bijgekomen.

Er zijn diverse periodes die worden gelijkgesteld met effectieve tewerkstelling zoals moederschapsverlof, borstvoedingsverlof, palliatief verlof, geboorteverlof, tijdelijke werkloosheid en de thematische verloven.

Let op: als je 20 jaar gewerkt hebt, heb je weliswaar recht op een minimumpensioen maar niet op het volledige bedrag van meer dan € 1500. Dit bedrag krijg je alleen als je een volledige loopbaan van 45 jaar kan aantonen. Wie minder gewerkt heeft, ziet dit bedrag proportioneel dalen in verhouding tot het aantal gewerkte jaren. Als je bijvoorbeeld 30 jaar gewerkt hebt, dan heb je maar recht op 2/3 van € 1500. 

 Overgangsregeling

De voorwaarde van 20 jaar ‘effectieve tewerkstelling’ treedt in werking vanaf 1.1.2024 voor iedereen die op dat moment 53 jaar of jonger is. Voor wie dan tussen 54 en 60 jaar oud is, geldt een overgangsregeling met minder strenge voorwaarden. Wie op 1.1.2024 minstens 61 jaar, moet niet voldoen aan de voorwaarde van 20 jaar effectieve tewerkstelling.

De pensioenbonus

Werknemers die aan de slag blijven na de leeftijd waarop ze op vervroegd pensioen kunnen, hebben recht op een pensioenbonus.

Het bedrag van de pensioenbonus kan worden opgebouwd over maximaal drie jaar:

  • € 3.775 voor het eerste jaar dat extra gewerkt wordt na de vervroegde pensioendatum
  • € 7.550 euro voor het tweede jaar
  • € 11.325 euro voor het derde jaar

Al deze bedragen zijn nettobedragen. De eerste pensioenbonussen zullen beschikbaar zijn voor mensen die vanaf 1 januari 2025 met pensioen gaan.

Hoe kijken wij naar deze pensioenhervorming? Lees hier onze analyse.