Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Wat verandert er aan jouw energiefactuur?

Wat verandert er aan jouw energiefactuur?

 Vorige week bereikte de federale regering een akkoord over de hervorming van onze energiefactuur.

 

  • De btw op gas en elektriciteit wordt permanent verlaagd van 21 naar 6 % vanaf 1 april 2023.
  • Ter compensatie wordt terzelfdertijd een accijnsheffing ingevoerd die een gemiddeld gezin maandelijks zo'n 20 euro zal kosten. Bij zeer hoge prijsstijgingen voor gas en elektriciteit zouden de accijnzen dan weer beperkt worden voor een basispakket.
  • Het uitgebreid sociaal tarief wordt gefaseerd afgebouwd tegen eind 2023. Vorig jaar waren de criteria om het recht op sociaal tarief te openen namelijk versoepeld, maar dat wordt nu geleidelijk aan teruggedraaid.

Ook vorige week kwamen de Belgsche energieleveranciers en de federale regering overeen dat er een nieuwe benadering komt van de voorschotfactuur. Voortaan zijn de energieleveranciers verplicht om de voorschotten van hun klanten drie keer per jaar te checken. Bij te hoge of te lage aangerekende voorschotten, moeten zij hun klanten daarvan informeren en de mogelijkheid bieden om hun voorschotten zelf online aan te passen. 

Netwerk tegen Armoede hekelt de besparingen op kap van de meest kwetsbare gezinnen. "De regering snijdt in de ondersteuning van gezinnen in armoede en bespaart bij wie nu al niet of nauwelijks rondkomt.”