Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Welke impact heeft ploegen- en nachtarbeid op werknemers?

Welke impact heeft ploegen- en nachtarbeid op werknemers?

ABVV-Metaal en de Algemene Centrale (AC) hebben samen met het onderzoeksinstituut HIVA een onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen voor werknemers in een ‘atypische tewerkstelling’ zoals nacht- en weekenddiensten, volcontinu-systemen, onderbroken diensten, ...

De voornaamste conclusies zijn als volgt:

  • 47 % van de respondenten geeft aan op fysiek vlak (zeer) zwaar werk te verrichten
  • 66 % van de respondenten zegt dat zijn werk op mentaal vlak zwaar of zeer zwaar is
  • Slechts 27 % vindt dat zijn leven in balans is
  • 61 % is vaak of altijd uitgeput aan het einde van de werkdag
  • 65 % van de respondenten zegt dat zijn slaappatroon een negatieve impact heeft op zijn sociaal/familiaal leven

Atypische werkregimes wegen dus duidelijk op de fysieke gezondheid en het mentale welzijn van werknemers. Dat zorgt ervoor dat het zeer moeilijk wordt om de job vol te houden tot aan de pensioenleeftijd. 51 % van de bevraagde ABVV‑leden geeft aan zijn job niet te kunnen volhouden tot na zijn 60e en slechts 10 % denkt het te kunnen volhouden tot 65 jaar. Dit illustreert nog maar eens dat er aandacht moet zijn voor zware beroepen bij het bepalen van de pensioengerechtigde leeftijd.

Positieve noot: de meeste werknemers zijn positief ingesteld als het gaat om job-tevredenheid. 75 % van de ondervraagden geeft aan te kunnen rekenen op hulp en ondersteuning van de collega’s.

Alles bij elkaar luidt de conclusie van het onderzoek dat er nog heel wat kan en moet gebeuren om de situatie van deze groep werknemers te verbeteren.

  • Op interprofessioneel niveau kunnen nationale cao’s worden afgesloten en kan de arbeidswetgeving verbeterd worden.
  • In sectoren kunnen sectorspecifieke afspraken gemaakt worden (bijv. via sectorale cao’s of door initiatieven via sectorale opleidingsfondsen).
  • Op bedrijfsniveau kunnen onze afgevaardigden maatregelen nemen via het CPBW (Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk).

Meer weten? Check dit.