Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Werknemers sneller aansprakelijk ?

Werknemers sneller aansprakelijk ?

De hervorming van het burgerlijk wetboek is in volle gang. Door deze hervorming zouden werknemers door medecontracten van hun werkgever voor de rechtbank kunnen worden gedaagd en aansprakelijk worden gesteld voor fouten.

De werknemers zouden dan veroordeeld kunnen worden tot een schadevergoeding voor fouten. Denk maar aan een levering die je moet doen of een werk dat je moet uitvoeren bij een andere onderneming waarmee je werkgever een overeenkomst heeft. Je zou dan verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor eventuele schade. Maar is dit zo en verandert de hervorming van het burgerlijk wetboek dit ?

Goed nieuws: neen, want aan andere wettelijke  bepalingen wordt niet geraakt!

Dit betekent dat:

  • je werkgever principieel aansprakelijk blijft voor de fouten van zijn werknemers.
  • je als werknemer wel aansprakelijk kunt worden gesteld in de gevallen die zijn opgesomd in artikel 18 van de Arbeidsovereenkomstwet. Dus bij een zware fout, bedrog of een herhaaldelijk voorkomende lichte fout. De werkgever draagt de bewijslast!
  • je als werknemer niet verantwoordelijk bent voor beschadigingen of sleet toe te schrijven aan het regelmatig gebruik van voorwerpen die je voor de uitoefening van je werk hebt gekregen van de werkgever, of voor het toevallige verlies ervan (artikel 19 lid 1 Arbeidsovereenkomstenwet).
  • je als werknemer burgerrechtelijk aansprakelijk bent voor fouten die je begaat buiten de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.
  • je als werknemer strafrechtelijk aansprakelijk bent voor misdrijven of strafbare feiten binnen en buiten de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.