Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Wet van Quickie raakt aan ons DNA! Actie op 05/10

Wet van Quickie raakt aan ons DNA! Actie op 05/10

Jullie hoorden misschien al van de Wet van Quick die veel tumult veroorzaakt en die officieel het 'Wetsontwerp om justitie menselijker, sneller en straffer te maken III' heet. Deze wet, die nog moet gestemd worden, gooit verschillende onderwerpen op een hoop die niks met elkaar te maken hebben. Een aantal passages maakt ons boos en bezorgd, omdat ze aan de kern van onze vrijheden raken.

Zo wordt er een betogingsverbod ingevoerd met bijhorende bestraffing en zelfs een verbod om deel te nemen aan toekomstige betogingen (tot 3 jaar en bij herhaling zelf 5 jaar)!

Officieel wordt de wet ingevoerd om het de relschoppers die er enkel bij zijn om vernielingen aan te brengen en met gewelddadige acties de betoging zelf te ontregelen, de zogenaamde ‘casseurs’, het moeilijk te maken en zal het de uitzondering blijven. Wie die relschoppers dan zijn, is minder duidelijk. De wet heeft zo’n ruim toepassingsgebied dat ons fundamentele recht om te staken, betogen en te protesteren in gevaar komt. Zo kun je onder andere reeds een verbod krijgen om in de toekomst te betogen indien je voorafgaandelijk werd bestraft voor de ‘vernieling of beschadiging van eetwaren, koopwaren of andere roerende goederen’ of voor ‘brandstichting’ en als er gevaar is voor recidive. Een piket waarbij een vuurtje wordt gestookt, loopt dus het risico om als brandstichting te worden gekwalificeerd of/en als vernieling, indien je hiervoor palletten van je werkgever gebruikt... Frank Moreels kadert dit "in de context van de constante aanvallen op de vakbond en andere organisaties in het middenveld die de gevestigde waarden in vraag durven stellen".

Er wordt ons verzekerd dat deze aanpassing van het Strafwetboek niet gebruikt zal worden voor vakbondsacties. Hetzelfde werd gegarandeerd toen meer dan 40 jaar geleden de ‘kwaadwillige belemmering van het verkeer’ werd ingevoerd. We zien echter duidelijk dat het gerechtelijk apparaat zich hiervan niets aantrekt. Getuige hiervan recentelijk nog de veroordeling van onder andere  voorzitter van het ABVV, Thierry Bodson, voor deelname aan de protestactie aan het viaduct van Cheratte.

Het collectieve protest dat over het ontwerp losbarstte, leidde tot een aantal vormelijke aanpassingen die ons niet kunnen paaien, want zij verminderen het gevaar op misbruik allerminst. Wij geloven dus geenszins dat hier nooit vakbondsacties geviseerd zullen worden. We weten dat het verbod zal worden ingezet daar waar tegen de schenen wordt geschopt van macht en kapitaal. Redenen genoeg dus om ons te verzetten. Want zoals Rohnny Champagne het verwoordt: “Het gaat hier over het recht om te staken en een piket op te zetten, te betogen, samen te komen en ons uit te spreken tegen onrecht en dat raakt aan het hart van onze vakbond."

Wie meer wil weten, kan het recente artikel in Sampol hierover lezen. We roepen bij deze iedereen op om hiertegen te protesteren op 5 oktober om ons recht op collectieve actie te vrijwaren en te tonen dat wij ons niet laten doen. No pasaran!


Meer info voer actie, klik hier.