Pensioenrapport vakbonden en werkgevers: wat zijn onze conclusies?

Pensioenrapport vakbonden en werkgevers: wat zijn onze conclusies?

Vorig jaar vroeg de federale regering een advies aan vakbonden en werkgeversorganisaties over de pensioenen. Concreet werd onze mening gevraagd over drie onderwerpen:

  1. De sociale en financiële houdbaarheid van ons pensioensysteem
  2. De veralgemening van de tweede pensioenpijler
  3. De gezinsdimensie van de pensioenen

Alle adviezen over deze thema’s werden gebundeld in een lijvig pensioenrapport (een korte samenvatting lees je hier). Als ABVV trekken wij vier grote conclusies uit het rapport.

  1. De huidige voorwaarden om op vervroegd pensioen te kunnen gaan zijn te streng. Een werknemer kan bv. op vervroegd pensioen vanaf 60 jaar, maar moet daarvoor wel een loopbaan van 44 jaar kunnen aantonen (zonder enige correctie voor wie een zwaar beroep heeft).
  2. De verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd naar 67 jaar (vanaf 2030) is problematisch. Uit het pensioenrapport blijkt immers dat de gemiddelde ‘gezonde levensverwachting’ in ons land 64 jaar is. Voor kortgeschoolde werknemers ligt deze levensverwachting nog lager (60,5 jaar voor vrouwen en 62 jaar voor mannen).
  3. Gelijke pensioenrechten voor zelfstandigen zijn een goede zaak, maar dat moet wel gepaard gaan met gelijke pensioenbijdragen. En dat is momenteel niet het geval. Simulaties tonen aan dat gelijke bijdragen noodzakelijk zijn om de betaalbaarheid van onze pensioenen te garanderen.
  4. De pensioenen van ambtenaren worden onterecht geviseerd. De voorbije jaren zijn de pensioenstelsels van werknemers, ambtenaren en zelfstandigen naar elkaar toegegroeid. Dat heeft wel gezorgd voor een daling van het mediane ambtenarenpensioen. Het ABVV verzet zich tegen het feit dat bij elke besparingsoefening de pensioenen van de openbare sector geviseerd wordt.

 Hoe gaat het verder? De komende maanden gaan vakbonden en werkgevers verder discussiëren over de pensioenen. Twee punten zijn voor ons prioritair. Ten eerste willen wij een grondig debat over versoepelde pensioenvoorwaarden voor mensen die zwaar en belastend werk doen. Ten tweede willen we een hervorming van de gezinsdimensie, met betere pensioenen voor alleenstaande mannen en vrouwen (echtscheidingspensioen, overlevingspensioen, …).

En hoe staat het nu met de pensioenhervorming? Een tijd terug schreven wij een dossier over de pensioenhervorming van de federale regering. 

  • Volgens Europa was deze hervorming echter niet budget-neutraal (vooral door de invoering van de pensioenbonus), waardoor bijkomende aanpassingen nodig zijn.
  • De discussie over welke wijzigingen precies nodig zijn, is momenteel volop aan de gang. De focus ligt vooral op het minder snel laten stijgen van de ambtenarenpensioenen, maar ook een vervroegd pensioen voor iedereen na 42 jaar loopbaan ligt op tafel. De laatste stand van zaken lees je hier. De komende weken worden de laatste knopen definitief doorgehakt.